czwartek, 28 listopada 2013

Pasztet z cukinii

Zamiast wędliny do kanapek bądź zamiast kanapek na drugie śniadanie polecam ten oto pasztet.


 Składniki:
- 3 szklanki startej na tarce o grubych oczkach obranej cukinii ( ja zużyłam 2 średniej wielkości)
- 20 dkg sera żółtego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 cebule średnie
- przyprawy: sól, pieprz, wegeta, odrobina gałki muszkatołowej, pół łyżeczki ziół prowansalskich, bazylii, tymianku i papryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej.

Przygotowanie:
Cukinię odrobinę solimy i po chwili odciskamy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą i przyprawy. Przygotowane składniki polewamy olejem i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy na zwartą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 C.







5 komentarzy:

  1. Apetycznie i zachęcająco wygląda przepis spisany tylko składniki i można robić

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) U mnie w domu w sezonie nikt nie wyobraża sobie tygodnia bez tego pasztetu, więc jak najbardziej polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. W smaku lekko przypomina taki bardzo delikatny pasztet mięsny ( przynajmniej tak go okreslił mój tato )Pozdrawiam :)

      Usuń