środa, 27 listopada 2013

Nalewka Truskawkowa

Skoro mamy juz sezon na truskawki no to proponuje zrobić zapasy na zimę w postaci pysznej naleweczki truskawkowej.

Zaczynamy od przygotowania truskawek (około 1,4 kg)
po umyciu kroimy je i wrzucamy do słoja po czym zalewamy wódką ( 1 Litr ) szczelnie zamykamy.
tak przygotowaną miksturę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, mieszamy od czasu do czasu.

Po 2 tygodniach truskawki odsączamy na sitku a wódkę przelewamy z powrotem do słoja. Truskawki przekładamy do miski, zasypujemy 6 szklankami cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ponownie odsączamy truskawki a powstały sok gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. aż zacznie tężeć. Do gorącej zalewy dodajemy truskawki i zostawiamy do ostygnięcia. Truskawki z syropem dodajemy do wódki i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 miesiące, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy (najlepiej przez gazę) i przelewamy do butelek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz