piątek, 29 listopada 2013

Mufinki jeżynowe

Świetne połączenie ciasta i owoców.
 










Składniki:
- 1/2 margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej)
- owoce (w moim przypadku jeżyny)

Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę i proszek, a następnie czekoladę. Wlewamy do natłuszczonych foremek (jeśli są sylikonowe to nie trzeba natłuszczać). Do każdej foremki wkładamy owoce (ja na każdą foremkę dawałam po 2 jeżyny). Pieczemy 35 minut w 175 C. Mi z tych proporcji wyszło 24 sztuki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz