Kruche ciasto ze śliwkami.

Śliwki, śliweczki, śliwunie :)


 Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- 1 kg śliwek
- 3 jajka

Przygotowanie:
Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, śmietaną, połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie wyrobić ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną chłodzić przez godzinę, a drugą rozwałkować i przełożyć do formy. Piec około 15 minut w temperaturze 160 C. Śliwki umyć, a po usunięciu pestek dusić na małym ogniu do miękkości. Białka ubić na sztywno z dodatkiem drugiej połowy cukru. Na podpieczony spód wylać śliwki i wyłożyć pianę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce wprost na ubite białka. Piec około 20 minut w temperaturze 175 C.


Komentarze