piątek, 29 listopada 2013

Korzenny placek

W tym tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :)


Składniki:
- 2 kg dyni
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub po prostu miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką i cynamonem. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy. Do masy dodajemy posiekaną dynię, pokrojone orzechy i ubite białka. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około godzinę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz