Gruszki w kremie angielskim

Gruszka w roli głównej, czyli propozycja na popołudniowy deser :)


 Składniki:
- 3 gruszki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szczypty imbiru
- 3 żółtka
- 1 łyżka maki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek cukru

Przygotowanie:
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę cukru wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu. Owoce wyjmujemy z syropu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i imbirem. Wlewamy mleko z mąką i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, łączymy z gorącym mlekiem i przez chwilę mieszamy aż krem zgęstnieje. Owoce układamy na półmisku, zalewamy gorącym kremem i odstawiamy do zastygnięcia.




Komentarze