sobota, 30 listopada 2013

Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami

Oryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane po prostu "Kruszonką " :)



 Składniki:
- 12,5 dag kaszy manny
- 12,5 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 12,5 dag masła
- 20 dag suszonych daktyli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- garść siekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz