piątek, 29 listopada 2013

Faszerowane papryki

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :)





 Składniki:
- 4 papryki
- 150 g kuskusu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 100 g grzybów shitake
- 2 szklanki bulionu

Przygotowanie:
W rondelku podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy grzyby oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy aż grzyby będą miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy kuskus. Odstawiamy na około 10 minut aż bulion całkowicie się wchłonie. Papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wypełniamy farszem. Naczynie zalewamy szklanką bulionu. Pieczemy w 180 C przez 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos:
- 3 łyżki keczupu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki musztardy
- garść posiekanej bazylii
Wszystkie składniki mieszamy i podajemy razem z upieczonymi paprykami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz