sobota, 30 listopada 2013

Czulent

Bardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej.


Składniki:
- 400 g kaszy pęczak
- 500 g mięsa wieprzowego
- 1 główka czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze 150 C.



2 komentarze:

  1. Mięso wieprzowe w kuchni żydowskiej?????????????????????

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat miałam mięso wieprzowe to takiego użyłam, w oryginale jest wołowina.

    OdpowiedzUsuń