Cynamonowe ciasteczka

Dla wszystkich miłośników cynamonu.



 Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 białka


Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto.
Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem.
Prostokąty zwijamy w rolady, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Pokrojone na plastry ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 C.
Mi z tej ilości składników wyszło 61 sztuk.


Komentarze