piątek, 29 listopada 2013

Cukiniowe placuszki


Pomysł na obiad bądź kolacje, alternatywa do placków ziemniaczanych.



  Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 20 dkg sera żółtego
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 4 ząbki czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 10 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do pieczenia
- zioła prowansalskie i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukinii wbijamy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeżeli masa wyszłaby za rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz