czwartek, 28 listopada 2013

Ciasto porzeczkowe

Sezon porzeczkowy już za nami, ale miło wspomnieć małe co nie co :)

 

Składniki:
Ciasto
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 3/4 szklanki cukru
Beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 75 dag porzeczek


Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku oprószamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz