Ciasto cukiniowo - czekoladowe

Nie myślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące.


 Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 120 g masła o temperaturze pokojowej
- 170 g cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 290 g obranej cukinii
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Do posypania:
- cukier kryształ
- garść orzechów włoskich


Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na dużych oczkach a czekoladę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Osobno ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy po jednym jajku a następnie stopniowo wcześniej przygotowane suche składniki. Na koniec dodajemy cukinię i czekoladę,mieszamy już łyżką. Masę przekładamy do tortownicy, posypujemy cukrem pomieszanym z pokrojonymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut.


Komentarze