Brzoskwiniowa słodkość

 Lekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo - brzoskwiniowo-kokosowe :)



Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3 łyżki maku
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Placek kokosowy:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 30 dag wiórków kokosowych
Masa:
- puszka brzoskwiń
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka masła
- alkohol

Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a na koniec mąkę z proszkiem oraz mak. Delikatnie mieszamy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 C
Placek kokosowy: ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy żółtka oraz wiórka kokosowe. Mieszamy delikatnie i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 C.
Masa: brzoskwinie odcedzamy, na 1 szklance soku z brzoskwiń gotujemy budyń, dodając cukier waniliowy oraz mąkę. Przestudzony budyń łączymy z utartym masłem, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie.
Biszkopt skrapiamy alkoholem, kładziemy na to masę a na masę placek kokosowy. Wierzch polewamy roztopioną w kąpieli wodnej połową gorzkiej czekolady.




Komentarze