środa, 27 listopada 2013

Babka mrożona

 Dzisiaj Wam pokaże przepis na babkę (tak na szybko).


 Składniki:
- 2 pudełka serka homogenizowanego
- 3 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek lub daktyli
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- kilka łyżeczek kwaśnego dżemu (ja użyłam jagodowego)


Przygotowanie:
 W odrobinie wrzątku rozpuszczamy zelatynę. Serki ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zółtkami. Do przygotowanej masy dodajemy orzechy, rodzynki i wystudzoną zelatyną. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy ostrożnie całość. Połowe masy wylewamy, dodajemy kilka łyżek dżemu i wylewamy pozostałą masę. Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem wkładamy formę na kilka sekund do wrzącej wody, by masa łatwiej wyszła z foremki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz